sunnuntai 25. tammikuuta 2015

Words that should be banned.

Mää en yleensä ranttaa ja vuodata tänne syvimpiä tuntojani asioista, jotka ärsyttävät, ottavat korvaan tai suorastaan raivostuttavat mua. Sellaisia aiheita löytyis vaikka millä mitalla, mutta pyrin pitämään itelläni puolueettoman ihmisen maineen internetwise. Tänään kyllä lipsuin hieman tuolla Naamakirjan puolella, pistettäköön kohta viikon mökkihöperöyden, flunssahourailujen ja pms:än piikkiin... On kuitenkin asia, johon mun on nyt pakko puuttua.

Kieli muuttuu koko ajan, sanakirjaan ilmestyy uusia sanoja, sanat lyhenevät ja otetaan vaikutteita muista kielistä, pääasiassa englannista. Laadinpa nyt listan sanoista, jotka kuullessani tekis mieli joko vähän puklauttaa tai laatia adressi sanan kieltämiseksi kokonaan.

#selfie #finnish #finnishgirl #girl #curly #black #hair #igerstampere
Otetaan nyt se olennaisin eli yläpuolella esiintyvä selfie sekä sen johdannainen belfie ja suomenkielinen vastine meitsie. Ensinnäkin mua ärsyttää siinä se hypetys, joka velloo selfieiden ympärillä. NEWSFLASH, selfieitä on otettu jo ysärin lopulla/2000-luvun alussa! Tosin hieman kömpelömmin vanhoilla filmikameroilla, ja mun isän yks kanadalainen ystävä oli tunnettu omissa piireissään siitä, että kaappas pari kaveria kainaloon ja otti omakuvan tietämättä vasta kun kuvat oli kehitetty, että millainen otoksesta tuli. Myös silloin kun mää hengailin vielä IRC-Galleriassa vuosina 2005-2010, otin muiden teinityttöjen ohella itestäni joko kännykkäkameralla tai digikameralla peilin avulla omakuvia. Nyt tälle kuvatyypille on keksitty ärsyttävä jo nyt puhkikulutettu sana, ja joku riemuidiootti on keksinyt vielä ärsyttävämmän suomenkielisen vastineen meitsien. Ja se belfie...


#belfie #belairinprinssi #thefreshprinceofbelair #classic #inhervantahoodsbornandraised

And while we're at it, TÄMÄ on oikeaoppinen belfie, ei ne sivultaotetut härskit peppuherutukset. Ja varsinkin ne salipeppuherutukset kyykkypäivän jälkeen. Joo on se kiva, kun oot saanu treenillä itelles muotoja, mut en mää ota omista geenien avulla saaduista muodoistani kuvia kaiken kansan nähtäväksi.

"Hei koodaillaan sit ennen ku nähään!" EI. Se on joko tekstaillaan tai laitetaan viestiä. En ajatellut ryhtyä koodaamaan HTML:ää ennen kuin trehvaan kaverin kanssa kaupungilla. Josta tuli mieleen jo ehkä unholaan haipunut sana...

"Mennääks illalla kapeen?" En oo kuullut tätä käytettävän enää pariin vuoteen ja hyvä vaan. Vihasin tätä ilmaisua jo silloin ja vihaan edelleen. "Kaupungille" ei ole sen pidempi sana, kyllä sen jaksaa laiskempikin ilmaista ja kirjoittaa.

Kaikenmaailman lyhenteet. Itellä ei oo mitään esim. lyhennettä "lol" vastaan, paitsi jos sitä käyttää usein ja "tosissaan". Ite käytän sitä halveksumissävytteisesti. Mutta esimerkiksi DW (Doctor Who), DT (Dream Theater) ja kaikki suht lyhyiden sarjojen ym. nimien lyhenteet ovat UNACCEPTABLE.

"Ilmotkaa/Ilmoilkaa ku ootte huudeilla!" GRAAH. EI. Se on "ilmoittakaa" ja piste. C'mon se on joku kolmen kirjaimen ero, vähän viitseliäisyyttä kiitos!

Tubettaja ja tubemiitti. Näiden ärsyttävyydelle ei löydy selitystä, ne vaan on ja ei niille oo parempaakaan ilmaisua olemassa. Muuta kuin Youtube-käyttäjä ja se on aika tylsä ja nykyajan nuorille turhan pitkä sana. Tubefeimi samoin kuin muut somefeimit (instafeimi, twitterfeimi ja askifeimi) ovat aivan kauheita. Mikä sanaoksennus.

"Mää ottaisin kebabin ranuilla." Tai vielä pahempi on ranulit. Ei edes kuulosta enää ranskalaisilta, vaan tulee mieleen lähinnä joku rasvaisessa kastikkeessa uitettu limainen lisuke.

#tulinälkä #nilekebabonparas #salainenkastike #kebabliha #rapeetranskikset #mureus #tuoreus #freshpepsimax #kuolavaluu #stailipöytäliina
Toinen lyhennetty, kamala ruokasana on kinu eli kiinalainen ruoka. Kinusta tulee mieleen mikä tahansa muu kuin mitä se tarkoittaa. Kinuta, kinuski tai kinukki (joka on vieläpä haukkumasana tämän ruuan keksijöistä).

"Öö, ei kinoo." Ai sulla ei oo elokuvateatteria, okei...? AI JAA, siis sua ei kiinnosta, sitäkö sää tarkotit?! Näköjään ei kauheesti, kun et edes jaksa lausua koko sanaa loppuun. For the record, edes ilmaisu "ei kinosta" ei raivostuta niin paljoa kuin tämä. Se on joissain tilanteissa jopa hyväksyttävä. Varsinkin jos talvi on ollut huono. *ba dum tss*

"#follatkaa #kikkailkaa" oman ihkun instaselfien kuvatekstinä. Let me Finnish it up: Seuratkaa minua Instagramissa ja laittakaa viestiä kik.me-sovelluksessa (mää en oikeesti tiedä mitä siä tehään, hyvä kun tiedän, mikä on Snapchat tai ask.fm). Varsinkin toi follatkaa nostaa toomuchfinglish-niskavillat pystyyn. Hyi. Lisää perään vielä #igerstampere niin onneksi olkoon, olet saanut Empun paheksuvan katseen osaksesi. Mää oikeesti mietin, että mikä ihme on igers ja luulin, että siitä puuttuu T-kirjain alusta.

Hashtageista puheen ollen älkää pliispliisPLIIS #laittako#niitä#joka#sanan#väliin. Sattuu silmiin. #kiitosetukäteen #katsokaasnäinsemenee #nyteisatusilmiin Myös asiaan ja kuvaan kuulumattomia hashtageja en ymmärrä. Miksi tägätä kuvaan #diabetes, kun kuvassa on mäkkiruokaa ja suklaasundae?

Kesällä tykätään mennä viettään aikaa rantsuun tai biitsille. Mää meen kyllä mieluummin rannalle.

#yyteribiitsi #pori #finland #suomi #björneborg #ulkomaillaporissa #hiekka #puita #porijazz #kuuma #kesä #rakastan #ihanaa #mahtavaa #uimaan #boatsboatsboats
Muita inhokkeja on protsku, vlogi (varsinkin vloggaaja on paha), skene (esim. *tähän mikä tahansa musiikkigenre* skene), ku jätetää sanojen lopust kirjaimii pois tai niinku venytetää niit sanojen vokaalei, ja samoin tietysti sana niinku. Itsekin syyllistyn käyttämään sitä aina, kun selittäessäni hermostun ja unohdan pointtini, mutta jos sitä käytetään ihan liikaa ilman hermostumista, suosittelisin skarppaamaan vähän. En kuitenkaan karppaamaan, josta en myöskään tykkää, mutta onneks se buumi on laantunut ja samoin ton sanan tuputtaminen joka käänteessä ja iltapäivälehtien laihdutushöpönpöpössä. Gluteeniton on mulle olennainen ja joskus pitkältä tuntuva sana, mutta en tykkää lyhennelmästä glutti. Se kuulostaa joltain puklulta, joka tipahtaa lattialle, ja toisaalta se kuulostaa italialta. En oo keksinyt vielä parempaakaan lempinimeä, joten syyllistyn välillä lausumaan tuon ruman sanan, kun gluteenittoman artikuloiminen tuntuu ylivoimaiselta.

Pitäisköhän mun pysytellä poissa sosiaalisesta mediasta, kun menee tällä tavalla tunteisiin? NAH WELL.

Mitkä sanat ärsyttää TEITÄ?

2 kommenttia:

  1. Bae. mä en ees ala tosta sanasta enää... se ei ärsytä mua, se raivostuttaa mua. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. EIKÄ. EIEIEIEIEI. UNOHDIN JUST TON. >:( Kiitos lisäyksestä, mäkin inhoon tota sanaa! :D

      Poista